Waar het begon…
Op een vrijdagmiddag in 1971 komen een gymleraar en tien van zijn leerlingen bij elkaar in de kleedkamer van de Rijswijkse Openbare Scholengemeenschap (ROS). Met de komst van Frank Dikmoet (zie foto) als docent lichamelijke opvoeding wint basketbal snel aan populariteit op deze middelbare school en op 1 april 1971 wordt basketbalvereniging ROS (Rijswijkse Ontspannings- en Sportvereniging) opgericht. ROS gaat spelen in de kleuren rood (shirt) en wit (broek). Omdat in die periode in Rijswijk te weinig zaalruimte voor het spelen van wedstrijden beschikbaar is, maakt ROS zijn succesvolle debuut in de sporthal aan de Steenwijklaan in Den Haag, het toenmalige centrum van de basketbalwereld in onze regio.
Sterke groei ROS
De jonge vereniging groeit als kool met bijna uitsluitend jonge leden. De oudere leden trainen de jongere en vanaf het eerste uur gaan daarbij prestatie en plezier hand in hand.
In het seizoen 1973-1974 kan ROS de Rijswijkse Marimbahal tot thuishonk maken, met ruimte om eigen toernooien en clinics te organiseren. Het meisjes-juniorenteam bereikt dan als eerste ROS-team de Final Four van het Nederlands kampioenschap.
Omdat er bijna uitsluitend scholieren lid zijn van de vereniging, ontstaat een kaderprobleem. Basketbalvereniging Forcial van de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding kampt in die tijd juist met een ledentekort en wordt daardoor in haar voortbestaan bedreigd. In 1975 besluiten de beide verenigingen te fuseren tot ROS/Forcial: een Rijswijkse Basketbalvereniging met een volledige dames- en herenlijn, spelend in prachtige nieuwe tenues: een volledig gele outfit met zwarte biezen. De thuiswedstrijden worden dan nog gespeeld in de Marimbahal.
Lokomotief in de Van Zweedenzaal
In 1978 krijgt de vereniging een nieuw thuishonk: de Van Zweedenzaal aan de Jacob van Offwegenlaan in Rijswijk, waar de vereniging eindelijk zelf de kantine kan uitbaten. Een belangrijke ontwikkeling die de identiteit van de vereniging zal versterken. Ondertussen blijkt het effect van de fusie met Forcial helaas snel te zijn uitgewerkt en enkele leden van het eerste uur nemen het initiatief tot een naamswijziging. Aan het begin van het seizoen 80/81 kiest de ledenvergadering voor de naam Lokomotief Rijswijk en gaat de club in de kleuren wit (shirt) en rood (broek) spelen.
Halverwege de jaren zeventig is de vereniging begonnen met een ambitieus opleidingstraject van 12- jarigen. Dat initiatief leidt uiteindelijk tot een getalenteerd Heren 1 team dat in de jaren tachtig de promotiedivisie haalt en in 1987 zelfs de NBB-beker wint. Als onderdeel van het opleidingstraject organiseert Lokomotief in 1982 het eerste Runners-Up Toernooi. Het toernooi wordt ieder jaar met Pasen gehouden en beslaat meerdere dagen. Het Runners-Up toernooi is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waar alle leden en veel oud-leden elkaar weer ontmoeten.
Zorgen over voortbestaan…..
In het midden van de jaren negentig kent onze club een zware tijd. Het ledenaantal loopt sterk terug en er zijn flinke financiële problemen. Velen denken dat het lustrum van 1996, na 25 jaar, het laatste lustrum zal zijn. De vereniging speelt nog slechts met drie senioren- en zes jeugdteams. Op een allesbeslissende ledenvergadering nemen een aantal leden het heft in handen en zij besluiten vol voor de ‘wederopbouw’ van Lokomotief te gaan.
…. en hernieuwde vitaliteit
De focus ligt in eerste instantie op het terugbrengen van de vitaliteit van de club. Het plezier en de altijd positieve beleving moeten terug, niet alleen in het spel, maar zeker ook door een traditie te vestigen als ‘feestclub’ door regelmatig spectaculaire themafeesten in de eigen kantine te organiseren. Voorbeelden zijn de USA Party, de Halloween Party en Spanish Night Valentin, waar niet alleen Lokomotief-leden aan deelnemen, maar ook vrienden/vriendinnen van andere verenigingen. Vriendenclubjes gaan regelmatig met elkaar op zomervakantie en ook de jaarlijkse deelname door spelers en toeschouwers, aan het eindejaartoernooi in Denemarken (de Limfjords-Cup) is intussen een belangrijke traditie geworden.
Het harde werken betaalt zich uit. Veel nieuwe en oud-leden melden zich (weer) aan en Lokomotief groeit flink. Bovendien beginnen nu ook de kinderen van de eerste-generatie-leden te basketballen en hun ouders blijven vaak zeer nadrukkelijk betrokken bij de vereniging, zowel speltechnisch alsook in de organisatie eromheen. Omdat Lokomotief in eerste instantie niet genoeg meisjes heeft om iedereen op haar eigen niveau te laten spelen, gaat de club een samenwerkingsverband aan met onder andere basketbalvereniging Leiderdorp. Dit alles zorgt voor een bruisende sfeer binnen de club en tot aansprekende resultaten.
Diverse teams Nederland kampioen
Het jarenlang gericht bouwen aan een sterke jongens- en meisjeslijn krijgt het eerste sportieve hoogtepunt als Lokomotief MU14 in 2007 Nederlands Kampioen wordt. In 2008 worden zelfs twee teams van Lokomotief Nederlands kampioen, MU16 en JU12. Vanaf dat memorabele moment is Lokomotief een vaste waarde in de (jeugd-)eredivisie in de verschillende leeftijdscategorieën, met meerdere Nederlandse Kampioenschappen en NBB-bekers als resultaat. De jeugdopleiding wordt dan als een van de beste in Nederland gezien. Aangezien Lokomotief zich primair het opleiden tot doel heeft gesteld,zie je veel jeugdspelers later terug bij eredivisieteams in Nederland, dan wel in een vervolgopleiding in Amerika, Spanje en andere Europese landen. Tegelijkertijd stroomt er ook nog genoeg talentvolle jeugd door naar de eigen seniorenteams.
Vanaf 2016 spelen zowel Dames 1 als Heren 1 in de promotiedivisie, de hoogste amateurklasse, en laat Lokomotief zich direct vanaf het begin gelden: in het eerste seizoen bereiken beide teams de Final Four. Heren 1 mag zelfs in de beker de sportieve degens kruisen met de professionals van Den Bosch. En dat alles (met dispensatie van de Bond) op dat te kleine veldje in de Van Zweedenzaal, waar menig tegenstander enigszins verbaasd binnenkomt: speelt hier die vereniging met die vele landstitels….?
Toekomst in de Altis
Mede door de vele successen barst de vereniging in de Van Zweedenzaal uit haar voegen, waardoor maar in beperkte mate nieuwe jeugdleden kunnen worden aangenomen. Dankzij actieve bestuursinbreng bij de gemeente Rijswijk komt midden in de Coronaperiode de nieuwe sporthal ‘de Altis’ beschikbaar. Vanaf seizoen 2022-2023 kan daar het dubbele aantal wedstrijden worden gespeeld, zodat het ledental weer kan toenemen. Heren 1 schrijft in 2022 direct geschiedenis door voor het derde achtereenvolgende jaar Nederlands kampioen bij de amateurs te worden, terwijl ook de Jongens U18 deze titel winnen. Dames 1 bereikt in 2022 de Final Four.
Tijdens het onovertroffen Runners-Up toernooi, smaakmaker van het seizoen sinds 1982, houdt de vereniging in het voorjaar van 2022 een receptie voor onze vitale 50-jarige club. Uiteraard in de Altis, de plek waar de toekomstige geschiedenis van Lokomotief geschreven wordt. Helaas was oprichter Frank Dikmoet daar niet meer bij; hij is ons op 25 november 2021 ontvallen. Maar hij is en blijft natuurlijk voor altijd verbonden met Lokomotief!